5 legendárnych českých „hospod“ kde vedia ako sa čapuje pivo

Chcete si vychutnať tradičnú atmosféru českej hospody s dobre vychladenou dvanástkou? Ktoré pražské výčapy už preveril čas? Máme pre vás 5 pivných legiend kde si okrem dobrej českej kuchyne a piva vychutnáte aj atmosféru z čias rakúsko-uhorských.

U Pinkasů

„První pražská plzeňská restaurace.“ Uvíta vás nápis, ktorý zahliadnete už z diaľky priamo nad hlavným vchodom do reštaurácie U Pinkasů. Reštauráciu nájdete len pár krokov od Václvaváku. Založil ju Jakub Pinkas, ktorý v tej dobe ani netušil, že sa svojim podnikaním zapisuje do pražskej histórie. Práve tu sa totiž prvý krát v Prahe začal čapovať v roku 1843 prvý Plzeňský Prazdroj. Priamo z nerezových tankov sa tu Prazdroj čapuje dodnes.

Okrem svojej bohatej histórie reštaurácia láka aj na krásnu gotickú záhradu v centre Prahy. Pripravte sa tak na vyššiu frekvenciu turistov. Jedálny lístok ponúka tradičné české a staročeské recepty. Ochutnajte napríklad staročeskú sviečkovú, Pinkasovu obľúbenú držkovú polievku, či pečené bravčové koleno pre veľkých jedlíkov. Výber je skutočne bohatý.  

Pivnice U zlatého tygra

Miesto kde to žije! Typická česká hospoda s prevažne pánskou klientelou v prostredí tradičnej staročeskej pivnice. U piva tu sedával i samotný Bohumil Hrabal, František Palacký, či autor českej hymny Josef Kajetán. Ak nechcete mať „z ostudy kabát“, malé pivo si tu ani neskúšajte objednať.

Reštaurácia nedávno oslávila 150 rokov svojej exitencie. Plzeň sa tu čapuje už od roku 1865. História samotnej budovy sa však datuje už do 14. storočia a nájdete ju v Husovej ulici neďaleko Staromáku. Reštaurácia si atmosférou zachovala svoj starobylý ráz a trochu drsnejšia obsluha len dotvára celkový kolorit pravej staročeskej hospody.

Okrem dobre vychladenej Plzne určite nezabudnite ochutnať pivný syr. Pivnica bola totiž prvým podnikom v Prahe kam sa táto pochúťka začala dovážať. Nájdete tu tiež typické teplé i studené pochúťky k pivu. Ceny sú vzhľadom k lokalite priamo ľudové.

U Fleků

Hľadáte skutočný stredoeurópsky unikát medzi pivami?U Fleků je staročeský pivovar kde sa pivo bez prestávky varí už viac ako 500 rokov. Na ich výbornom 13° Flekovskom tmavom ležiaku si tu pochutnávalo mnoho významných osobností, o.i. Jan Neruda, Jaroslav Vrchlický, či Jan Werich.

Súčasťou reštaurácie je i pivovarské múzeum. Ako atmosféra, tak aj menu sa nesie v typicky českom duchu. Ak radi ochutnávate miestne špeciality, nezabudnite ochutnať vychýrený flekovský guláš, či pivný syr.

Vzhľadom k historickej významnosti pivovaru je potreba počítať s početnou návštevnosťou turistov. Preto ak neradi zdieľate priestor s hlučnými skupinkami nemcov, japoncov a iných národností, ale c

hcete si dopriať chuť jedinečného piva, doporučujeme návštevu v teplých mesiacoch. Pivovar totiž disponuje jedinečnou záhradkou pod korunami stromov, ktoré krik podgurážených hostí trochu utlmia.

U Slovanské lípy

Najstarší hostinec na pražskom Žižkově s typickým prvorepublikovým interiérom a nezameniteľnou atmosférou. Jeho história siaha do 19. storočia.

Pochutnajte si na pivných špeciáloch, ktoré sa tu pravidelne obmieňajú na deviatich „pípach“.  Výnimkou nie sú ani ovocné pivá, či dnes veľmi obľúbená IPA. K pivku si môžete dopriať široký výber chuťoviek ako napríklad loštické tvargle v pivnom cestíčku, nákladaný hermelín, či utopenca. Okrem toho má pre vás šéfkuchár nachystanú českú klasiku i grilované dobroty.

Domažlická jizba

Holešovická pivnica na Štrossmayerovom námestí čapuje Plzeň piva chtivým Pražákom už od roku 1906. Jednoduchý, prvorepublikový interiér vo vás navodí atmosféru tradičnej českej hospody.

V menu nájdete české pochúťky ako aj medzinárodnú kuchyňu. K pivku vám doporučíme hovädzí tatarák z pravej sviečkovice, alebo špecialitu kuchyne – “kachní uhlířinu“.

Podobné články